Dagblad van het Noorden schrijft een stuk over Fotojeanique in de krant
Fotojeanique reisde in 2019 af naar Thailand om daar een nieuwe olifanten opvang te helpen opzetten en dit vast te leggen in video- en fotomateriaal.
Lees hier onder het artikel geschreven door Coen Berkhout “Droombaan: deze Groningse natuurfotograaf maakt foto’s voor een olifantenreservaat in Thailand.”
Droombaan: deze Groningse natuurfotograaf maakt foto’s voor een olifantenreservaat in Thailand
Coen Berkhout • 13 mei 2019, 14:07 • Groningen
Jeanique van den Berg in het reservaat in Kanchanaburi, op de achtergrond oppasser Cho en olifant Malee. Foto: Jeanique van den Berg / Fotojeanique
Al van jongs af aan was Jeanique van den Berg uit Sellingen druk met het fotograferen van dieren. Ze reisde na haar studie dierenwelzijn naar Thailand om te helpen in een olifantenopvang. Een van de foto’s die ze daar maakte kwam in de National Geographic scheurkalender. Nu is ze daar weer en ziet ze dat het ook in de ‘sanctuaries’ niet altijd goed gaat met de dieren.
Aan haar eerste avontuur in Thailand dacht ze vaak terug. Jeanique van den Berg (26) uit Sellingen werkte daar zes jaar geleden in een olifantenopvang. Daar maakte de jonge fotograaf natuurlijk foto’s. Een daarvan, Olifant in de Regen, werd geplaatst in de National Geographic scheurkalender van 2018. Een bijzondere prestatie. Het bekende magazine schrijft jaarlijks een fotowedstrijd uit waar duizenden fotografen foto’s voor insturen. De beste 365 inzendingen krijgen een plekje in de kalender.
Dankzij die publicatie kreeg ze een berichtje: of ze terug wilde naar de stad Kanchanaburi in Centraal-Thailand. En of ze daar wilde helpen met het opzetten van een nieuw reservaat
Artikel gaat verder onder de foto

Paradijs
Natuurlijk wilde ze dat. „De natuur is hier prachtig. Er is zo veel wildlife , als de olifanten er niet waren, was het al ook al geweldig om hier te zijn”, glundert Van den Berg aan de andere kant van de videoverbinding vanuit het restaurant van het reservaat, gelegen aan de rivier Khwae Noi (bekend van de film The Bridge on the River Kwai). „Bloemen, vogels, heel veel eekhoorntjes. Het is een paradijs voor natuur- en dierenliefhebbers.”
En dat is Van den Berg. Daarom is het helpen opzetten van het reservaat voor haar echt een droombaan. In de afgelopen twee maanden maakte ze foto’s en filmpjes voor de website en de social media kanalen van het nieuwe reservaat: „Alles moet nog opgezet worden. Niet alleen de website, maar ook posters en verhalen voor educatieve doeleinden en een museum. Daarom ben ik nu een boek aan het lezen over hoe olifanten in de Tweede Wereldoorlog in Birma werden ingezet, bijvoorbeeld.”
Helemaal hip
Behalve haar vliegticket hoefde ze niks te betalen. Ze woont in een huisje op het reservaat en is elke dag met de dieren bezig. „Het is bijzonder hoe ze hier met de olifanten omgaan. Ze lopen in de natuur tussen de bomen en in de schaduw. Als ze trek hebben, pakken ze gewoon de takken van de bomen.”
De lokale bevolking weet dat er aan het olifantentoerisme veel geld te verdienen is. Van den Berg: „De meeste mensen weten nu wel dat een ritje op een olifant niet goed is, daarom wil iedereen naar een opvang of een reservaat, een sanctuary .” Toch is het daar ook niet altijd goed voor de olifanten, weet ze. Groepen van 60 toeristen komen koekeloeren, voeren, wandelen en zwemmen. En de olifanten moeten mee, het is iedereen immers om hen te doen.
Aangevallen
„Als er ’s ochtends en ’s middags zo’n grote groep komt, dan is dat voor de olifanten ontzettend stressvol. Daarbij komt dat de mahouts (de rijders/oppassers) geen haken mogen gebruiken”, gaat Van den Berg verder. „Dat klinkt goed, maar als er een nieuwe olifant komt en die moet direct met een groep toeristen het water in, kan dat zonder deze hulpmiddelen helemaal uit de hand lopen. De laatste maanden zijn er in reservaten mahouts overleden nadat ze zijn aangevallen door hun eigen olifant.”
Artikel gaat verder onder de foto

In de opvang waar Van den Berg nu werkt, Somboon Legacy Foundation , lopen Kammoon en Malee rustig en vrij rond. De twee olifanten hebben aan de overkant van de rivier gewoond en ze zijn nu weer een beetje thuis. Natuurlijk zijn de plannen er om meer olifanten van andere reservaten over te nemen. „Dat ik nu bij een ander reservaat help, komt omdat er in vijf jaar tijd heel veel veranderd is”, vertelt Van den Berg. „De eigenaar hield alles voor zichzelf en investeerde niet in de opvang. Dat was erg slecht voor de olifanten. Het kost ontzettend veel geld om ze een goed leven te geven.”
Ze helpt nu bij een hands-off opvang. Een plek waar de olifanten kunnen doen wat ze willen. Als toeristen langkomen, dan kunnen ze naar de olifanten kijken en meer over ze leren. De mahouts hebben voor het geval er iets mis gaat wel een haak in hun tas.
Droom
Over iets meer dan een week gaat Van den Berg terug naar Nederland. De herinneringen aan nog een avontuur en een lading nieuwe foto’s neemt ze mee. Wie weet, misschien wordt een ervan weer wereldwijd bekend. „Het is natuurlijk een droom van elke fotograaf om met een foto in de National Geographic te komen”, zegt ze met een bescheiden glimlach.
Een nieuwe reis naar Thailand staat toch al op de planning. Over een jaar misschien, met haar familie. Van den Berg: „Ik wil er natuurlijk weer naartoe om te zien hoe het geworden is.”
Meer foto’s

