Een kijkje achter de schermen: Het perfecte plaatje?

Een kijkje achter de schermen: Het perfecte plaatje?

Het perfecte plaatje?

Ik wil al heel lang een prachtige heide foto maken. Zo’n typische plaat die je zo vaak voorbij ziet komen met mist en een zonsopkomst of zonsondergang. Kortom het perfecte plaatje. Afgelopen augustus was het dan eindelijk weer zover. De heide was in bloei. Het jaar ervoor was het te droog geweest en was er nauwelijks heide in dit gebied, maar dit jaar heeft het gebied zich weer wat kunnen herstellen. In natuurgebied Ter Borg, waar de foto gemaakt is, bevind zich namelijk het grootste aaneengesloten heidegebied van de provincie Groningen.

Op pad

De eerste keer dat ik ging kijken of de heide er dit keer wel was, werd ik heel blij. Er was een groot veld met een paar bomen en heel veel paarse heide, perfect! Ik hield het weerbericht in de gaten, want ik hoopte op mist en een mooie zonsopkomst/zonsondergang om dat ene perfecte plaatje te schieten. Ik had het hele gebied al een paar keer door gelopen om een mooie plek en compositie te zoeken. En ik had na een tijdje een mooie plek gevonden. Op een avond kwam ineens heel snel mist opzetten. Ik stapte snel in de auto en reed naar het gebied. De zon was al bijna onder, dus tijd voor improvisatie was er niet. Ik ging snel naar de plek die ik had uitgekozen om de foto te maken. Maar helaas, de mist was daar juist niet zo veel aanwezig als op een ander veld, maar daar was nauwelijks heide te zien. Snel wat plaatjes schieten, ook op andere plekken, maar helaas was de zon al onder en was het te donker om nog goede foto’s te maken.

De volgende ochtend zou het echter én een mooie zonsopkomst worden (ik gebruik de app MySunset) én het zou nog steeds mistig zijn. Dus heb ik de wekker gezet en ben ik de volgende ochtend voor zonsopkomst in het donker naar het gebied gegaan. Nadat ik dezelfde spot had bezocht om te kijken of er nu wel mist was op mijn uitgekozen plek, besloot ik een andere plek te gaan zoeken waar de mist wel heel mooi te zien was op de foto’s. Ik vond deze plek, een eenzame boom bij een klein vennetje. Hier was minder heide te vinden, maar de plek was verder fantastisch, plus de zonsopkomst was daar precies achter.

Een waardevolle les

Het was haastig zoeken naar mooie composities, het statief met camera plaatsen, filters op de lens zetten en de juiste instellingen vinden in een hele korte tijd (de zon komt zo snel op!). Maar ik ben erg blij met het resultaat van deze foto. En ik heb een waardevolle les geleerd, je kan alles nog zo goed voorbereiden voor het perfecte plaatje, de natuur doet wat zij wil. Ik had deze plek niet gevonden als moeder natuur me niet een zetje deze kant op had geduwd, en weet je wat? Deze plek was nog mooier dan de plek die ik in gedachten had.

Achter de schermen: de technische kant

Omdat het nog zo vroeg in de ochtend was, was er relatief weinig licht. Om zoveel mogelijk licht te vangen in mijn camera, heb ik mijn Rollei statief gebruikt. Zo kon ik de sluiter langer open laten staan. Tip: denk er altijd om dat je het knopje stabilizer op de lens op off zet als je je camera op je statief gebruikt. De camera staat dan al stabiel, maar de stabilisatie functie kan alsnog gaan corrigeren. Dit komt doordat de stabilisatie zijn eigen trillingen detecteert. Daardoor kan het zijn dat je foto juist bewogen lijkt doordat hij toch aan het corrigeren is geweest!

Om de lichte lucht te compenseren met de donkere voorgrond, heb ik een grijsverloopfilter gebruikt. Een grijsverloopfilter is een glazen plaatje wat vanaf de bovenkant van donkergrijs naar transparant verloopt. Dit plaatje monteer je voor je lens met het donkergrijze stuk waar de lucht is. Op deze manier maak je de lucht donkerder en zorg je dat het verschil in licht beter wordt. En dan is het tijd om mooie foto’s te maken!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

4 Responses

 1. romantik69.co.il schreef:

  Very nice write-up. I definitely appreciate this site. Thanks!

 2. I must thank you for the efforts youve put in penning this site. I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

 3. 就爱要 schreef:

  Where there is a will, there is a way.

 4. I do trust all of the concepts you have introduced for your post.
  They’re really convincing and can definitely work.
  Still, the posts are very quick for beginners.
  May you please extend them a little from next time?
  Thank you for the post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: This photo is protected against copying. If you want to order this photo please send me a mail for more information. info@fotojeanique.nl