Fotografie tips: weersomstandigheden en licht

Fotografie tips: weersomstandigheden en licht

Wist je dat weersomstandigheden en tijdstippen heel veel invloed hebben op je foto’s? Het kan het verschil maken tussen een kiekje die iedereen maakt of een bijzondere foto die je graag aan je muur hangt!

Fotograferen met hard licht, een paar tips

Een prachtige zonnige dag is niet altijd het mooiste voor je foto’s (jammer, want dit is juist de tijd waarin jij er graag op uit trekt!). Het harde directe zonlicht zorgt voor scherpe verschillen in licht en schaduw in je foto’s. De schaduwen zijn te donker en wat wordt beschenen door het zonlicht is te licht. Dit zorg ervoor dat details in de foto verloren gaan en kleuren flets worden. Wolken zijn gelukkig een mooie uitkomst om deze problemen te voorkomen. Zie de wolken als een enorme softbox die fotografen in hun studio’s gebruiken. Het zonlicht wordt verdeeld doordat de zon door de wolken schijnt. Zo zorg je ervoor dat die harde verschillen in schaduw en licht zacht worden. Heb je niet de mogelijkheid om te wachten op een dag met wolken of om op een ander tijdstip terug te komen? Dan zijn er allerlei tips om met het felle zonlicht toch mooie foto’s te maken. Hieronder in het kort een paar tips:

  1. Gebruik een polarisatiefilter voor diepere kleuren.
  2. Zet je foto’s om in zwart/wit. Felle contrasten doen het namelijk juist heel goed in zwart/wit.
  3. Gebruik een flitser om de ongelijke belichting van schaduw/zonlicht gelijk te trekken. Gebruik dit bijvoorbeeld bij portretten waarbij een gedeelte van het gezicht onder- of overbelicht wordt.
  4. Wees creatief en maak juist gebruik van de omstandigheden. Maak bijvoorbeeld een foto van iemands schaduw en draai de foto om, zodat de schaduw rechtop staat zonder dat je de persoon zelf erop hebt.
  5. Fotografeer in de schaduw. In de schaduw is het licht namelijk wel zacht omdat het gefilterd licht is.

Direct zonlicht kan natuurlijk ook erg mooi zijn en precies de sfeer uitstralen die jij zoekt voor je foto. Vooral met zonsopkomst en zonsondergang geeft de zon prachtig licht. Alles veranderd in goud tijdens het Gouden Uurtje. Dit is mijn favoriete tijd van de dag om te fotograferen. Je krijgt er warme foto’s van en als je geluk hebt ook prachtige luchten! Ik ben er dol op. Wees ook niet bang om tegen het zonlicht in te fotograferen. Met een zonnekap voorkom je al snel lensflare (dit zijn cirkels of strepen die in je foto verschijnen door de interne reflectie van de zon waarbij de verschillende lenselementen licht naar elkaar reflecteren). Is de zon onder gegaan? Ook net nadat de zon is onder gegaan of (voordat hij opkomt), het zogenoemde Blauwe uurtje, is het waard om op te wachten. De lucht kleurt langzaam roze en dit geeft een prachtige zachte uitstraling aan je foto’s.

Het verschil

Om het verschil te demonstreren welke invloed het tijdstip en de weersomstandigheden hebben op je foto’s heb ik hieronder 2 foto’s geplaatst die 1 dag van elkaar genomen zijn op verschillende tijdstippen en omstandigheden:

De foto hierboven is midden op een bewolkte dag genomen. Het is best een mooie foto, maar niet bijzonder mooi.

Deze foto is de volgende ochtend vroeg in de mist genomen. De sfeer is compleet anders. De heide komt er onder deze omstandigheden nog beter uit en er zit veel meer diepte in de foto. Door de mist komt de boom op de voorgrond er beter uit en zie je ook veel meer de glooiing in het landschap. De mist zorgt voor lagen in de foto die overdag moeilijk waren over te brengen in de foto.

Kortom

Wil je geen kiekjes meer, maar bijzondere foto’s die het waard zijn om aan je muur te hangen? Als je de mogelijkheid hebt, maak dan gebruik van de weersomstandigheden en tijdstippen waarop je fotografeert. Dit kan je zoveel helpen met het maken van prachtige en bijzondere foto’s!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: This photo is protected against copying. If you want to order this photo please send me a mail for more information. info@fotojeanique.nl